Het blijkt dat de dominant bontfactor een duidelijke invloed heeft op de kleur van de iris. Waar de lutinofactor duidelijk het inwendige en centrum van het oog een rode kleur geeft veroorzaakt de dubbele dominant bontfactor een verandering van de iris. Zowel bij de wildkleur als bij de lutino wordt de iris doorschijnend en neemt de kleur van het centrum van het oog aan.

1 jaar nadat ik gestart was met het kweken van rvh kakariki's kocht ik een diepgele vogel met egaal rode ogen aan. Waar ik ook zocht ik kon dezelfde vogel niet ergens anders vinden. Er waren wel gele vogels met een rood oog, deze waren flets citroengeel met een rood oog waarin een duidelijke iris te zien was, hetgeen mijn vogel niet had.

De oogkleur vererfde recessief t.o.v. mijn goudgele vogels. Bij terugparen op een wildkleur bleken er alleen bonte vogels uit te vallen. Toen deze onderling gepaard werden vielen er goudgele, bonte, wildkleur, goudgele lutino en jawel fletsgele lutino's uit te vallen. M.a.w. "mijn lutino's" waren lutino's met een dubbele bontfactor.

 

wildkleurlutino

wildkleur ...................................lutino

wildkleur ef dom. bontgoudgeel

wildkleur ef dom. bont................................................

wildkleur df dom. bontlutino df dom. bont

wildkleur df dom. bont....................lutino df dom bont